Dennis Hopper - som fotograf

  Fra 3. februar til 14. maj kan man opleve udstillingen 'Dennis Hopper - som fotograf' på museet. Udstillingen viser tæt på 200 af Dennis Hoppers sort-hvid fotografier fra 1960'erne. Fotografierne skildrer et Amerika under social og politisk forandring. Et årti med De Sorte Pantere, pop-art og hippiekultur. En tid med frihed, oprør og modstand. Midt i denne turbulens befandt Hopper sig - og han fotograferede ihærdigt. Hans venner kaldte ham 'turisten', fordi han altid havde et kamera hængende om halsen.

  Dennis Hopper (1936−2010) er bedst kendt som skuespiller og filminstruktør for film som Apocalypse Now, Blue Velvet og True Romance. Hans store gennembrud kom i 1969 med filmen Easy Rider, som også var hans debut som instruktør. Filmen fortæller historien om de to antihelte Billy og Wyatt - spillet af Hopper og Peter Fonda - som kører Amerika tyndt på deres motorcykler. Filmen blev symbolet på hippieæraen og blev en verdensomspændende succes. Hopper blev i en periode blacklistet i Hollywood og i denne periode mellem 1961 og 1967 tog han tusindvis af billeder, og først da han begyndte arbejdet med Easy Rider, lagde han kameraet til side.
   
  I udstillingen ser man de afslappede og intime billeder af vennerne fra Los Angeles' kunstscene, der viser Hoppers styrke som portrætfotograf. I New York får vi lov til at møde Andy Warhol, før han blev superstjerne - ualmindelig cool bag sine sorte solbriller. Den legendariske skuespiller Paul Newman kigger direkte ind i kameraet med sit umiskendelige nærvær. Hoppers fotografier af den historiske protestmarch fra Selma til Montgomery i 1965 under Martin Luther Kings ledelse, er en vigtig skildring, som garanterer ham en plads blandt de store amerikanske dokumentarfotografer.
   
  P1 Eftermiddag sendte d. 30. januar 2017 et indslag om Dennis Hopper og udstillingen. Lyt til programmet her.

  Den 17. februar anmeldte Berlingske udstillingen med Dennis Hoppers fotografier: "Attituden gælder også hans fotografier på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. En ting er, at de som fotografi betragtet er magtfulde og interessante og rækker langt ud over det niveau, hvor en, der er kunstner på ét felt, vil vise, at han eller hun også er det på andre. Noget andet er, at de viser, at Hopper var de steder, hvor det for alvor rykkede dengang i 1960erne."
  Berlingske uddelte 5 stjerner til udstillingen.
   
  Udstillingen kan opleves fra 03.02-14.05 i museets afdeling for det 20. og 21. århundrede på 3. sal.